Ernst-Jan van Wijk van Coachpraktijk Bo Vertelt, sinds 2 jaar begunstiger van AAIZOO, vertelt in een interview over wat hij allemaal doet in het werkveld van Animal Assisted Interventions (AAI), oftewel dierondersteunde interventies en het belang van certificering. Hij geeft ook een advies aan collega’s in het veld.
Wat is je achtergrond?
Ernst-Jan: ‘Ik heb heel lang in de logistiek gewerkt. Ik was hierin succesvol. Maar sinds oktober van afgelopen jaar hield mijn baan in de logistiek door omstandigheden op. Mijn vrouw Joyce had toen al de Coachpraktijk Bo Vertelt. Zij heeft de praktijk in 2017 opgericht en ik ben in 2019 part-time mee gaan draaien in de praktijk.
Toen ik zo rond de leeftijd van 21 -22 jaar was, zei mijn zus, die onder andere voor het Leger des Heils werkte, al: “Moet jij niet iets met jongeren gaan doen? Volgens mij is dat echt iets voor jou!” Ik wuifde het toen weg, maar ik heb uiteindelijk toch via Sonnevelt de opleiding tot jongerencoach gevolgd. Om vervolgens de opleiding Coachen met Honden en de kindercoach opleiding bij Coachen met Honden te gaan doen. Zodat ook ik de honden in kon zetten tijdens mijn werk in onze praktijk.
Mijn vrouw Joyce heeft mij veel geleerd over spiegelen van honden. Zij heeft haar opleiding bij de Hondenspiegel gedaan. Nadat mijn baan in de logistiek eindigde was het een logische stap om volledig als coach te gaan werken in onze eigen praktijk. Onze begeleiding is voor iedereen vanaf 10 jaar, cultuur-sensitief en richt zich ook op het netwerk, familie, en school. Onze praktijk biedt maatwerk, wat betekent dat je bij ons niet specifiek een diagnose of kader hoeft te hebben. Van ADHD tot HSP tot ‘probleem’ jongeren, iedereen is bij ons welkom. De kinderen starten altijd bij mij, de jongeren vaak ook en de (jong)volwassenen doen we beide coachen en begeleiden.
Ik zag dat jullie coachtrajecten aanbieden voor kinderen en (jong) volwassenen. Zijn dit standaard trajecten?
‘Cliënten die bij ons komen, kunnen hun traject zelf samenstellen. We hebben de zogenaamde Bo-box ontwikkeld. Het zijn losse onderdelen, waaruit je kunt kiezen. Bijvoorbeeld, stel dat je hoofd vol zit en je hebt even geen zin om te praten, dan wil je misschien liever iets actiefs doen. We doen de dingen heel intuïtief en op gevoel. Ik bereid dingen voor, maar het kan zo maar zijn dat de hond iets laat zien waardoor we iets heel anders gaan doen.
Na de kennismaking doen we een trajectvoorstel op maat. In het trajectvoorstel zit de Bo-Box, huiswerkopdrachten en nog veel meer. En na het coachingstraject adviseren we mensen om +/- 2 keer per jaar terug te komen voor een sessie’.
Kun je iets vertellen over jullie interessante workshop De 6 levensbehoeften?
‘We hebben een eigen tool ontwikkeld om te achterhalen wat jij belangrijk vindt. Met behulp van deze tool helpen wij iemand de vraagstukken die ze hebben te onderzoeken en te beantwoorden. De tool is gebaseerd op de zes levensbehoeften van Tony Robbins, waarbij centraal staat dat je als individu kijkt naar wat jij nodig hebt om de volgende stap te kunnen zetten. Belangrijke pijlers van de workshop: ‘veiligheid & zekerheid’, ‘liefde & verbinding’ en ‘groei & ontwikkeling’. Deze workshop is ook heel interessant voor onze collega’s, omdat je niet alleen naar jouw behoeften gaat kijken, maar ook naar die van jouw hond. Deze workshop willen we binnenkort ook voor coaches gaan aanbieden, zodat zij deze tool ook in hun werk kunnen gaan inzetten’.
Wat bieden jullie eventueel nog meer aan?
Joyce heeft een online training ontwikkeld: Spiegelen met je eigen hond. Ook geeft zij readings voor honden. En bieden we trajecten aan op het gebied van HSP.
Wat voor honden heb je zelf?
We zetten 3 honden in in ons werk. Dit zijn: Bo, een kruising Sennen van bijna 10 jaar. Balou, een Berner Sennen van 2 jaar. En Pien, een Zwitserse Sennen van 1 jaar, die bij andere eigenaren woont.
Ik vind het erg fijn dat we zoveel honden hebben. De hond is namelijk mijn allerbelangrijkste collega. En ik kan ze niet continue altijd inzetten. We bewaken beide heel goed de grenzen van de honden, een heel belangrijk onderdeel van ons werk’.
Wat vind je het mooiste aan het werken met honden?
‘De puurheid en het mooie werk wat honden doen: het terugkaatsen aan de coachee. Ze zijn altijd in het hier en nu. Ze hebben geen oordeel. Ik vind het de meest mooie, pure en soms ook confronterende manier van coachen’.
Wat zijn tips die je aan professionals die met honden (gaan) werken wil meegeven?
Als je dit werk gaat doen, dan zou je dit vooral vanuit je passie moeten doen, waarbij je luistert vanuit je hart. Op gevoel en intuïtie. Kijk vooral wat je aankan, samen met je hond. Een stukje registratie en certificering vind ik hierbij ook heel belangrijk. Laat je goed onderwijzen wat wel niet kan en bij wie je het doet en bouw een goeie link met je hond op. Bo Vertelt heeft zich kort dan ook laten registreren in het AAI-Kwaliteitsregister (AKR). Ik raad elke professional aan dit ook te doen!
Wil je meer weten over Bo Vertelt?
Kijk op hun website: www.bovertelt.nl